Back to Top
Keresés a webshopban
Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés cikkekben
Keresés - Hírcsatornák
Keresés - Webes hivatkozások
Keresés - Címkék

Szmog blog - Friss, tiszta levegő - Hu.Freshcleanair.net

Budapest szmogtérképe

 

Budapest szmogtérképe

100% = egészségügyi határérték

Szmogtérképünkön a Földművelésügyi Minisztérium mérőhálózatának óránkénti mérési adatai jelennek meg, mely mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel kerül kirajzolásra. Könnyen leolvasható, hogy a szálló por és más légszennyező anyagok elérik-e az egészségügyi határértéket.

Bővebben...

Miért hallani sokat a szmogról?

 

Miért hallani sokat a szmogról? A szmog, és a vegyi anyagok okozta levegőszennyezés az egész Földön számos olyan betegség okozója, melyek évente nagy számban okoznak korai elhalálozást.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA)  „Levegőminőség Európában” című jelentésében is látható, hogy  a levegőszennyező anyagok közül, csupán a szálló por PM2.5 elnevezésű részecskék, 41 európai országban évente 467 000 korai halálesetért voltak felelősek.[1]

 

Mi okozza a légszennyezést? Honnan kerülnek a levegőbe a légszennyező anyagok?

A légszennyező anyagok egy része a mindennapi életben alkalmazott anyagok, tárgyak használata folyamán kerülnek a levegőbe:

*         Közlekedési eszközök üzemeltetésekor, a belső égésű motorok kipufogó gázaiból. „A kipufogógáz alkotói közül csak a nitrogén, az oxigén és a vízgőz környezetbarát, az összes többi szennyezőanyag. A szennyezőanyagok jelentős része mérgező és néhány az emberi szervezetbe bizonyos mennyiségben bekerülve rákos daganatot hoz létre. A kipufogógáz összetétele több tényezőtől függ:

Bővebben...

Milyen légszennyező anyagok vannak? Mit mérnek a légszennyezettség mérő állomások?

 

Magyarországon az ország számos pontján vannak elhelyezve mérőállomások, melyekkel folyamatosan mérik az emberi egészségre ártalmas, légszennyező anyagok légtérben keringő mennyiségét.

 

A mérőállomások által mért, emberi egészségre meghatározott mennyiség fölött bizonyítottan káros légszennyező komponensek:

*         PM10 - 10 mikron átmérőnél kisebb részecskék (szálló por)

*         PM2.5 - 2.5 mikron átmérőnél kisebb részecskék (szálló por)

*         SO2 -  kén-dioxid

*         NO2 - nitrogén-dioxid

*         NOx - nitrogén-oxidok

*         CO - szén-monoxid

*         O3 – ózon

*         BTEX - benzol, toluol, etil-benzol, xilolok

*         As - arzén

*         Cd - kadmium

*         Ni - nikkel

*         BaP - benzo(a)pirén

*         PAH - benz(a)antracén, benz(b)fluorantén, benz(j)fluorantén, benz(k)fluorantén, indenol(1,2,3-cd)pirén, dibenz(a,h)antracén

*         Hg - higany

*         VOC - etán, etén, propán, propén, n-bután, izobután, 1-butén, n-pentán, izopentán

Bővebben...

Mi az a szmogriadó? Mikor van szmogriadó?

 

A szmogtérképet rendszeresen megnézve, bárki számára látható, hogy a légszennyezettség mértéke gyakran nemhogy átlépi a megengedett egészségügyi határértéket, de sokszor még a határérték dupláját is eléri. Mégis ki, és mikor figyelmezteti az embereket a légszennyező anyagok magas mértékére?

A légszennyezőanyag-koncentráció mértékét az ország számos pontján, automata mérőállomásokon és manuálisan is rendszeresen mérik. A mérések alapján elrendelhető szmogriadót helyi rendeletek szabályozzák.  

„Budapesten a főpolgármester rendelheti el szmogriadót. A szmogriadó elrendelésének szabályait, a Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) közgyűlési rendelet tartalmazza.

A szmogriadónak két fokozata van, tájékoztatási, és riasztási fokozat.

Abban az esetben, ha 3 fővárosi mérőállomás által mért légszennyezőanyag-koncentráció meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a 75 µg/m3-t, arra kérik a lakosokat, hogy lehetőleg ne használják autóikat, helyette tömegközlekedéssel utazzanak. Továbbá amennyiben tehetik, mérsékeljék a szilárd (fa és szén), illetve olajtüzelésű berendezések használatát. Ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák helyett azt üzemeljék be.

Bővebben...

1. oldal / 4