Stresszbetegség autóvezetésAutóbalesetet több tényező is okozhat. Az egyik veszélyforrást a mindennapi életben előforduló szellemi túlterheltség, fáradtság, stresszes élethelyzetek jelentik.

Sajnos a legjobb megoldást, miszerint kerüljük a stresszes élethelyzeteket szinte lehetetlen betartani. Akkor mit lehet tenni?

Feszültséglevezetésként sportoljunk. Táplálkozzunk egészségesen, szedjünk vitaminokat, és tartózkodjunk minél többet friss, tiszta levegőn.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a negatív ionok, melyek természetes környezetben vízesések és erdők közelében nagy koncentrációban figyelhetőek meg,  pozitív hatással vannak az emberi teljesítményre.

A Toyota autógyár végzett egy tesztet, melynek célja az volt, hogy megállapítsa változik-e a az autóvezetők mentális állapota, fáradtsági indexe negatív ionokkal dúsított légtérben. 

Az érzékszervi gyorsaság feljegyzésén kívül, a teszt előtt, és utána is mérték az adrenalinszintet. Az adrenalin a biokémiai fáradtság fokát mutatja, ezáltal követhető a sofőrök szellemi frissessége. 

 

Az egyik feladatban az alanyoknak állandó nagy sebességgel 50 percig kellett körözni egy nagy kör alakú pályán 120 km / h sebességgel.  

A második feladatban egyenletesen,  40 km / h sebességgel kellett 60 percig autózni.

Az autókban három fénykibocsátó dióda (LED) volt elhelyezve a bal oldalon, a jobb oldalon és középen felül az autóban. A feladat az volt, hogy a vezetők fékezzenek le ha a lámpák felvillannak. 

Mind a két kísérlet esetében megfigyelték az eredményeket negatív ionokban gazdag környezetben (10.000 ion / cm3), és természetes levegőjű környezetben (kontroll) .

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a negatív ionos környezetben az adrenalin szint alacsonyabb volt, mint a normál légterű környezetben. Tehát a negatív ionokban gazdag légkör csökkentette a vezetőkben a stresszt. 

A vezetők 57%-a gyorsabban reagált a negatív ionos környezetben a felvillanó lámpákra.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a negatív ionok javítják az autóvezetők reakcióidejét, és növelik a stressztűrő képességét. 

A Toyota gyár a tesztet 10.000 negatív ionnal /cm3 dúsított légtérben végeztette. Az autós légtisztító készülék 4.800.000 negatív iont tud kibocsájtani, így optimálisan 15 m3 légteret, azaz kb. 6-8 m2-t tud hatékonyan folyamatosan ellátni negatív ionokkal.

 

 

 

Felhasznált irodalom: http://www.tytlabs.com/english/review/rev371epdf/e371_065sakakibara.pdf