A negatív ionok, más néven anionok, nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Több tudományos kutató a levegő vitaminjának nevezi.

Miért? Mik ezek az ionok, hogyan jönnek létre? Hogyan hatnak szervezetünk működésére?

Az univerzumban minden anyag parányi, gömb alakú semleges részecskékből, úgynevezett atomokból áll. Az atomok atommagból, és elektronburokból állnak. Az atom semleges töltésű, mert a pozitív atommag töltését, az elektronburokban lévő azonos számú elektron negatív töltése semlegesíti.

Ha az atom egy, vagy több elektront elveszít, vagy felvesz, felborul a protonok és elektronok egyensúlya, ezért elektromos töltésű lesz. Az elektromos töltésű atomokat ionoknak nevezik.

Az ionok a környezetünkben természetesen jelen lévő, színtelen, szagtalan, elektromos töltéssel rendelkező kémiai részecskék, atomok, molekulák.  

A negatív ionok hatása 

Elektron többlet esetén negatív töltésű ion (anion) jön létre. Negatív töltésű ionok szabadulnak fel vízparti helyeken, vízeséseknél, víz párologtatásánál. Városi területeken sokkal kisebb koncentrációban fordul elő mint vidéki területeken.

 

   

A pozitív ionok káros hatásai

Elektron hiány estén pozitív töltésű (kation) jön létre.  Pozitív töltésű ionok jönnek létre a természetben     például radioaktív ásványok bomlásakor, ultraibolya sugárzáskor, villámláskor, erdőtüzekkor. 

 

 

A mindennapi környezetünkben mindkét ion jelen van. Mivel a városi területeken, zárt helyiségekben, irodákban, városi otthonokban, autókban sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen negatív ionok mint pozitív ionok, érdemes gondoskodnunk jelenlétükről.

 

Néhány, levegőben keringő káros, pozitív töltésű ion:

Autó légterében keringő vírusok, baktériumok      Por, pollen, vírusok, baktériumok   Az autó légterében keringő vegyi anyagok       Formaldehid, benzol.

Dohányfüst az autóban     Füst                                                                Ételszag az autóban           Szagokat okozó molekulák

 Hogyan tisztítják a levegőt az anionok?

 

A pozitív és negatív töltésű ionok vonzzák egymást, ionos kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Az összetapadt ionok súlyuknál fogva a gravitáció hatására leesnek a földre, nem keringenek tovább a levegőben, így elkerülhető, hogy belélegezzük őket. Ezt követően a szokásos tisztítási tevékenységgel, például porszívózással könnyedén eltávolíthatjuk őket.

 

Anionok működése

                                                                             1. kép                                                                                                                                         2. kép

Tények a negatív ionokról:

Íztelen, szagtalan.

Az anion élénkíti az egész szervezetet, beleértve az idegrendszert, érrendszert, sejteket, nyirokrendszert, javítva azok működését, növelve az életerőt.

Stresszes autóvezető

 Vezess kiegyensúlyozottan! Egészséges szervezet Tiszta lélegzet

  3. kép                                  4.kép                                 5.kép                                  6.kép

A magas anion szint jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot: Hatására csökken a stressz, enyhül a feszült idegállapot, nő a szellemi aktivitás, növeli az éberséget vezetés közben.

Segíti a vér tisztítását, és a vérben lévő ásványi sók felszívódását. Javítja a légzésfunkciót.

Növelik a gamma globulin termelését, mely a szervezet ellenállóképességéért felel.  

Szmog, kipufogó gáz, füst, baktérium, szennyező anyagok eltávolítása!

 

 

 

A magas anion szint és az ózon pusztítja a baktériumokat, növelik a szervezet ellenállóképességét, akadályozzák a klíma által okozott betegségek kialakulását.

Segít a fertőzések elkerülésében.

 

 

  

Hol van sok negatív ion?

Jellemzően vízközeli helyeken szabadul fel sok negatív ion. Tengerparton, folyó és tóparton, ahogyan a hullámok nekicsapódnak a partnak negatív ionok szabadulnak fel. Ezért érezzük magunkat felfrissülve gyakran eső után sétálva is. 

 

Miért jó sok negatív iont kibocsájtó levegőtisztítót használni?

 

Hogyan védekezzünk szmog ellen?

 

Miért leszek beteg a klímától?

 

Por pollenallergia autóban

 

Stressz levezetés autóban

 

Cigarettaszag autóban

 

Büdös autó

 

Vannak-e hiteles tudományos cikkek, melyek alátámasszák a negatív ionok jótékony hatását?

 

A negatív ionok élettani hatását több évtizede kutatják. A The New York Times hasábjain egy 1981-es cikkben Walter Sullivan részletezi az általa addig talált kutatási eredményeket.

A cikkben olvasható, hogy migrénes, fejfájós, légzési nehézségekkel küzdő betegek állapota javult a negatív ionokban gazdag területeken.  

Dr. Albert Paul Krueger és kollégái a University of Californ ia Berkeley-ben arról számoltak be, hogy a nagy dózisban jelen lévő negatív ionok emelik a vérben a szerotonin hormont. A szterotonin hormont a központi idegrendszer állítja elő, hiánya közrejátszik a depresszió, a migrén, és idegi zavarok kialakulásában.  

Guy Cramer cikkében az asztma és az ionok közötti összefüggéseket tanulmányozta. A cikkben többek között olvasható, hogy az Egyesült Királyságban az Oxford University hallgatói tanulmányt készítettek asztmás, szénanáthás és hörghurutban szenvedő betegek negatív ionokban gazdag légtérrel történő kezeléséről. A tanulmány végén azt írták, hogy a betegek a kezelés végére meggyógyultak.  

Dr. Cleve Begg közegészségügyi mérnök klinikai kísérleti tanulmányt végzett az Egyesült Királyságban. Csapatával azt vizsgálták, hogy a kórházakban alkalmazott negatív ionokat kibocsájtó készülékek hatásosak-e a légtérben keringő kórházi fertőzések csökkentésében. A tanulmány eredményéről a New Scientistnek nyilatkozó mérnök azt mondta, meglepődött mikor látták az eredményt. A kórházban a légkörben keringő fertőzések teljesen megszűntek. Stephen Dean, a kísérletben résztvevő St James kórház tanácsadója azt mondta "Az eredmények fantasztikusak voltak! Olyannyira, hogy megkértük az egyetemet hagyják nálunk az ionizáló készüléket!"  

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kutatást végzett annak vizsgálatára, hogy a negatív ionokkal dúsított levegő mennyire fejt ki baktériumölő hatást. A vizsgálat megállapította, hogy a negatív ionok jelentősen csökkentették a salmonella baktérium, és a szálló por jelenlétét.   

Az általunk kínált autós légtisztító 15 m3 légteret, azaz kb. 6-8 m2-t tud hatékonyan folyamatosan ellátni negatív ionokkal. 
 

Felhasznált irodalom: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ion   http://tisztalevego.blog.hu/2007/10/04/ottthon_vi_resz_ionok

Képek forrása:

1.kép hogar.uncomo.com   2.kép wisegeek.org   3.kép cleantechnica.com   4.kép propertycasualty360.com

5.kép vkool.com   6.kép  freephotosatguru.in wisegeek.org